Niemand kon zich in januari inbeelden dat enkele weken later de voetbalcompetitie zou worden stopgezet, het klassieke wielervoorjaar weg zou vallen, dat EK’s, WK’s en Olympische Spelen zouden worden uitgesteld… Plots blijkt sport langs de ene kant heel relatief, maar langs de andere kant ook broodnodig voor ons fysiek en mentaal welbevinden. Wat betekent de huidige coronacrisis voor de sportwereld? Onze innovation designer Griet, gespecialiseerd in sportinnovatie, geeft haar visie.
Wedstrijdsport staat zwaar onder druk.
Sport, en dan vooral wedstrijdsport, bestaat uit drie dimensies: fysieke confrontatie, sociale verbinding en entertainment. Tijdens deze pandemie, waarbij menselijk contact gevaarlijk is geworden, merk je dat wedstrijdsport moeilijk realiseerbaar is. Ploegsporten en sporten waarbij fysiek contact centraal staat, zullen moeilijkheden hebben om in hun bestaande vorm terug op te starten. Daar moet er voor sommige sporten gezocht worden naar alternatieven. Ook de heropstart van sportcompetities is momenteel een groot vraagteken. En als ze al zullen worden opgestart, dan valt het af te wachten hoe we ze nog zullen beleven. Zal het nog hetzelfde zijn als elke speler en supporter een potentieel gevaar inhoudt en fysiek contact gemeden wordt? Of gaan we dat snel terug vergeten?
De sportspelers waarbij het vooral om entertainment draait, proberen te overleven door zich aan te passen en te innoveren. Daar zien we momenteel al een aantal leuke voorbeelden van zoals de virtuele Ronde van Vlaanderen, de Containercup, heruitzendingen van sportwedstrijden… Hier verwacht ik een verdere verstrengeling van de gamesector met de sportsector om zo de inkomsten op peil te kunnen houden.
Sportevenementen staan momenteel massaal onder druk. En voor de meeste sporttakken zijn net deze evenementen van cruciaal belang. Van atleet tot sportclub, van trainer tot federatie. De hele sportsector stuikt in elkaar, zowel financieel als sportief, als deze evenementen niet doorgaan.
Het is tijd om de business modellen van sportclubs onder de loep te nemen.
Het business model dat vele sportclubs hanteren, is niet futureproof. De barsten waren al langer zichtbaar, maar nu dreigen er grote scheuren in het verdienmodel te komen. Vaak komen de inkomsten uit de cafetaria van de sportzaal, eetdagen, VIP-diners, ticketverkoop of sponsoring. Allemaal zaken die vandaag de dag onmogelijk zijn. Wachten tot de storm is overgewaaid, om dan opnieuw op dezelfde manier te werken, is hier volgens mij geen goede strategie. Nieuwe concepten bedenken is nodig, met of zonder coronacrisis. Alleen komt er nu nog een extra uitdaging bij: hoe kunnen we fysiek contact zo veel mogelijk vermijden en er toch nog plezier aan beleven?
De barsten in het business model van sportclubs waren al langer zichtbaar, maar nu dreigen er grote scheuren in het verdienmodel te komen.
Laat inclusief productdesign de norm zijn.
Maar laten we deze crisis vooral beschouwen als een opportuniteit. Ook op sportief vlak worden diegenen met minder kansen in de samenleving alweer het hardst getroffen. Mensen die vaak niet de mogelijkheden hebben om van thuis uit te sporten: geen ruimte, niet de juiste digitale tools of vaardigheden, de motivatie … Nochtans is sport vaak hun broodnodige uitlaatklep. Laten we deze kans aangrijpen om nieuwe sportproducten te bedenken die voor elke doelgroep haalbaar zijn. Om aan inclusief productdesign te doen. Dat we van bij de ontwerpfase sportproducten en -concepten bedenken vanuit het idee dat iedereen moet kunnen meedoen op zijn niveau en met zijn mogelijkheden. Concepten die vertrekken vanuit inclusie in plaats van uitsluiting. Waarbij we de drempels maximaal wegwerken, voor iedereen.
Grenzen tussen sport, Esports en E-sporten vervagen verder.
Ons leven is versneld digitaler geworden. En dat zal nooit meer helemaal teruggeschroefd worden. Ook in de sportwereld zijn de eerste digitale successen er al, op relatief korte tijd. De eerste virtuele Ronde van Vlaanderen wist een publiek aan te spreken, tennissers, rallypiloten, voetballers… spelen hun sport in de vorm van een online game tegen elkaar. VR-sporten zit nog in een beginstadium, maar zal een versnelde ontwikkeling kennen zodra de technologie betaalbaarder wordt. Sport en gamen geraken steeds meer met elkaar verweven. Sport kampt al een aantal jaren met dalende kijkcijfers. Vooral jongeren verkiezen vaak Esports (competitief gamen) boven sport. Door de krachten te bundelen zie ik hier mooie synergieën ontstaan voor e-sporten (sporten met ondersteuning van technologie): andere vormen van samenwerkingen, beleving versterken door nieuwe technologieën etc.
We leven in een window of opportunity, grijp de kansen.
Er worden leuke initiatieven opgezet door sportclubs en federaties. De creativiteit bereikt ongekende hoogtes, ook bij sporters en trainers. Dat is goed. We leven momenteel in een groot experiment: de mogelijkheden zijn eindeloos en het draagvlak voor verandering is groot. Experimenteren mag, nee moét zelfs. Fouten maken is meer dan ooit toegestaan. Wat in januari nog futuristisch leek, is vandaag misschien wél haalbaar. We moeten nu gewoon proberen, evalueren en bijsturen. Zo komen we tot nieuwe producten. Denk daarbij aan de behoeftes van de klant (alle klanten) en neem de restricties van vandaag mee. Zo zal ons sportaanbod alleen maar verder verrijkt worden.